John Williams en Julian Bream




John Williams en Julian Bream??? Ik weet ook wel dat de meesten dan zullen zeggen: "WTF zijn dat?" en sommigen zullen zeggen: "John Williams, is dat niet die componist van o.a. de muziek van Starwars?"

Nou, ik noem het de Messi en Ronaldo van de klassiek gitaar. Maar toen deze heren furore maakten (jaren '70) waren deze voetballers nog lang niet geboren. Dus misschien kan ik beter zeggen de "Cruijff en Pelé van de klassiek gitaar". Hoe dan ook, wij draaiden de platen van beide heren eind jaren '70/begin jaren '80 grijs. En als beide heren dan samen platen op gaan nemen en het podium bestijgen liggen vergelijkingen als met topvoetballers die sámen spelen voor de hand. 

Nou ging die vergelijking met voetballers voor ons sowieso niet helemaal op want als je kinderen in shirtjes van dit soort voetballers rond ziet lopen is de kans groot dat ze écht denken ooit zo goed te worden, terwijl wij (voor degenen die ons kennen: Jos, Cor en ik) op die leeftijd (rond de 20) al lang in de gaten hadden dat we dat niveau nóóit zouden bereiken. Doet er niet toe: wij hebben heel veel plezier gehad aan het gezamenlijk luisteren naar en ouwehoeren over deze geweldige muzikanten.

Hier spelen de heren een van de "Danzas Españoles" (nummer 11) van de Spaanse componist Granados. Origineel is dit geschreven voor piano maar de bewerkingen voor klassiek gitaar zijn zéér populair en verplichte kost onder (voornamelijk klassiek) gitaristen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Herinneringen aan Fanfare St. Nicasius

Heb je plezier in het leven?

Laat dat kabinet met de PVV er nu maar snel komen