Actie is reactie


Nee, geen zorgen, ik ga het hier niet hebben over "de derde wet van Newton" (dat is iets uit de natuurkunde). Maar dat een actie een reactie oproept kom je in de muziek ook tegen.

In 1967 verrasten de Beatles vriend en vijand met hun baanbrekende album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". En misschien verrasten ze zichzelf er ook wel mee. De plaat is zeer rijk aan experimenten. Zeker voor die tijd. Ter vergelijking: de plaat werd op 4 sporen opgenomen, wat voor toen al heel wat was. Maar tegenwoordig heeft elke willekeurige huisstudio al een veelvoud van dat aantal sporen. Maar creativiteit is niet recht evenredig aan het aantal technische mogelijkheden dat je ter beschikking hebt. Misschien zijn die twee zelfs wel omgekeerd evenredig aan elkaar. Maar goed, ik dwaal af.

En zo rijk als de muziek was, zo rijk was ook de vormgeving. Die beroemde foto op de voorkant van de hoes is daar slechts een onderdeel van want er is veel meer. Zo zat er bijvoorbeeld een soort bouwplaat in. 

Misschien zou je verwachten dat voor een opvolger op "Sgt. Pepper's..." voortborduurd zou worden. Maar nee, die valkuil omzeilden de Beatles door juist het tegenovergestelde te doen, want de opvolger had officieel geen titel en was gestoken in een simpele witte hoes. We kennen het album inmiddels dan wel als "The White Album" maar zo héét het album officieel niet. En zoals de vormgeving in vergelijking met "Sgt. Pepper's..." een stuk soberder is, is de muziek dat ook: het album staat niet vol met experimenten maar de liedjes staan centraal. Niet dat je op dit album alleen de 4 muzikanten hoort, dat nou ook weer niet, maar zo overweldigend als op "Sgt. Pepper's..." is het zeker niet. 

Een van de mooiste voorbeelden hiervan vind ik "Blackbird", mijn favoriete nummer van de plaat. Je hoort alleen Paul McCartney. Het nummer is dan wel aan Lennon & McCartney toegeschreven maar het is geschreven door Paul McCartney met alleen een paar tekstuele bijdragen van John Lennon. Het is niet alleen mijn favoriete nummer van dit album maar ook één van mijn favoriete Beatles nummers.

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 jaar in de verlenging

Eerste werkdag, tegenwoordig en vroeger

Herinneringen aan Fanfare St. Nicasius