Jackson Browne - Lives in the balance (1986)


Muzikanten die over oorlog zingen... Het is van alle tijden. Ook in de popmuziek zijn er voorbeelden genoeg, of het nou over de Vietnam oorlog of een van de vele oorlogen daaarna of daarvoor gaat.

Dit nummer van Jackson Browne vind ik een van de mooiste. De directe aanleiding voor Jackson Browne om dit lied te schrijven was destijds de bemoeienis van de VS onder leiding van Ronald Reagan in Nicaragua. Maar je kan het breder zien. Het gaat vooral over de figuren die mensen een oorlog insturen maar zelf op de achtergrond blijven.  ("I want to know who the men in the shadows are"). Tja, waar hebben we dat eerder gehoord? En we zullen het vast nog vaker horen.

Wat de muziek betreft: Jackson Browne was in de jaren '80 behoorlijk met synthesizers, die toen nog tamelijk nieuw waren, in de weer. Iets waar liefhebbers van "Jackson Browne de singer/songwriter" niet blij mee waren. Maar goed, ook zoiets is van alle tijden.

Maar daarnaast gebruikte hij op het gelijknamige album ook Zuid-Amerikaanse muzikanten. Je zou misschien kunnen denken dat de panfluit op dit nummer ook  uit een synthesizer kwam maar ik kan je verzekeren dat die écht is. Synthesizers waren zo'n 40 jaar geleden nog niet zo goed, dat je ook de kleine "oneffenheidjes" die je nou eenmaal  krijgt door geluid voort te brengen door ergens lucht doorheen te blazen, konden nabootsen. Dat zal tegenwoordig met AI wel anders zijn maar goed, daar wil ik niet eens aan dénken. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

10 jaar in de verlenging

Eerste werkdag, tegenwoordig en vroeger

Herinneringen aan Fanfare St. Nicasius