Ken Follet - Nooit

De "Century serie"van Ken Follet bestaat uit 3 delen die achtereenvolgens spelen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog en zo het grootste gedeelte van de 20 eeuw beslaan. Het idee voor dit boek ontstond al tijdens de research voor het eerste deel want die Eerste wereldoorlog onstond door een aantal elkaar opvolgende gebeurtenissen en was, volgens de woorden van Ken Follet, een oorlog die eigenlijk niémand wenste.

Hij vroeg zich af of zoiets weer zou kunnen gebeuren. En dit boek is daarvan het resultaat. Het is eigenlijk een soort vervolg op die "Century serie" maar dan niet beschrijvend hoe het gegaan is maar hoe het zou kúnnen gaan. Hij hoeft zich hier dus niet aan historische figuren te houden maar het is niet moeilijk om bestaande figuren uit de huidige tijd te herkennen in bepaalde personages in het boek.

Allerelei hedendaagse thema's komen aan bod: migratie vanuit Afrika naar Europa en daaruit voortvloeiende mensenhandel, internationaal - en fundamentalistisch terrorisme, China die een belangrijke factor op het wereldtoneel wil worden en via allerelei projecten in bijvoorbeeld Afrika invloed aan het winnen is, corrupte regimes die daarvan profiteren, conflicten en bondgenootschappen in Azië, VN sancties tegen Noord Korea...het komt allemaal aan bod.

En dat allemaal tegen de dreiging van een Derde Wereldoorlog, die voorkomen dient te worden. Als je wil weten of dat lukt moet je het boek zelf maar lezen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Herinneringen aan Fanfare St. Nicasius

Heb je plezier in het leven?

Laat dat kabinet met de PVV er nu maar snel komen